KAJAKFISKER.dk
 
           
 
Forside ▪▪▪ Kajak ▪▪▪ Fiskeri ▪▪▪ Kajakfiskeri ▪▪▪ Præsentation ▪▪▪ Kajak tilbud ▪▪▪ Blog & Facebook ▪▪▪ Profil & Info
  KAJAKFISKERI   Udstyr til kajakfiskeri    
           
 

▪  Indledning
▪  Oplevelser
▪  Beklædning
▪  Udstyr til kajakfiskeri
▪  Metoder
▪  Fangsten


 

Når det gælder det traditionelle fiskegrej som bruges ved kystfiskeri og det lette pirkegrej på turbåd, så vil det være fint og funktionelt til kajakfiskeri. Dette grej er allerede omtalt i sektionen Fiskeri - Fiskegrej, se linket her.

For at dyrke fiskeriet mest praktisk i forhold til kajakroning, kan det øvrige udstyr suppleres og optimeres. Udstyret er i princippet ikke med til at øge dine chancer for fast fisk på krogen. Men det er med til at fuldende oplevelsen ved en god fangst, så man måske i længere tid vil huske de specielle oplevelser på vandet.


Stangholder
Kun nogle Sit-On-Top modeller har indbyggede stangholdere, og de er som oftest placeret bag cock-pittet. Men hvor gør man ellers af sin stang eller stænger? Uanset hvor og hvordan du vil placere dem, så er det vigtigt at de ikke er forstyrrende for din roning. Hvis de er forstyrrende for din roning, er de også en potentiel fare.

Du kan skrue en enkelt eller flere stangholdere ned i dækket, eller du kan fremstille en konsol, hvor du monterer stangholderne. Skab en konsol så det er nemt at montere og demontere, men samtidig sidder gedigent fast. Konsollen kan samtidig bruges til at montere fx kniv, tang og galge på.


Galge
Det sker af og til at man er heldig at fange noget. Vær hellere forberedt på at skulle anbringe mange og store fisk et sted på kajakken, end at komme i en situation, hvor du må indstille fiskeriet fordi du ikke har plads til at opbevare fangsten. En optimist elastik- eller wire kan være god at ha’ i reserve, hvis galgen skulle bliver fyldt op.


Rørholdere
Når du ikke ror skal du ha’ et sted at gøre af pagajen, så du kan koncentrere dig om at fiske. Et par rørholdere som passer på pagajen skrues med rustfrie skruer og møtrikker på kajakken og vupti, så har du et sted hvor du kan lægge pagajen fra dig.

Du kan sikre pagajen yderlige, ved at montere en elastiksnor, som enten låser pagajen i rørholderne, eller en elastiksnor hvor enderne er fastgjort i hhv pagaj og kajak. Hvis du vil være fri for snoreværket kan du ha’ en delbar pagaj med som reserve, som er fastgjort i cockpittet under dækket.


Anker og ankerline
Hvis du skal fiske stationært et sted, får du brug for et anker. Vælg fx et paraplyanker på omkring 1 kg, hvilket er lidt større end de mindste.

Som ankerline kan du bruge 10-20 meter 6mm flettet flagline. Mellem anker og line kan der med fordel monteres 1-3 meter 8mm elastiksnor. Dette for at reducere de ryk det giver, når bølgerne rykker i kajakken.

I den modsatte enden af ankeret kan der monteres en lille bøje, så du altid kan finde ankeret igen, hvis det skulle rive sig løs fra den holder som du låser ankerlinen i. Samtid kan anker/line/bøje bruges som markering, hvis du skulle være så heldig at finder et rigtigt hotspot, som du vil prøve på et senere tidspunkt.


Blinkæske
Blinkæsker findes i alle mulige former, størrelser og farver. De er gode til at opbevare endeagn, forfang og dimser. Pladsen i og på en kajak er begrænset, så sørg for også at begrænse størrelse og antal af blinkæsker. De dobbeltsidede er praktiske til kajakfiskeri. Sørg også for, altid at ha' et eller to rum ledige til brugte agn. Så er du fri for at skylle hele blinkboksen og al indholdet i blinkboksen når du kommer hjem.

Blinkæsker bør principielt IKKE placeres i cockpittet, da de kan være en potentiel risiko for besværlig eller måske umulig exit fra cockpittet i en nødsituation. Opbevar dem under et elastiknet på kajakkens dæk, eller i en lomme i din beklædning.


Tang
En tang til afkrogning af fisk er næsten uundværlig. Der findes flere typer tænger, og den ene er mere eller mindre lige så god som den anden. Vælg dog en tang, der samtidig kan bruges til springringe, som er rustfri, og som har skede så du let kan anbringe den et praktisk sted. Nogle gange er det nødvendigt med en tang med lange kæber eller lange greb, for at afkroge dybtsiddende kroge. Eller blot til afkrogning af en sprællende fjæsing, der altid skal behandles med respekt.


Fangstnet
I langt de fleste tilfælde kan fangsten bjerges med et nakkegreb. Men har du fanget en god fisk som ikke er enig i at blive udtrættet og som har krogen siddende yderligt i munden, vil brugen af et fangstnet være en god måde at bjerge fisken på.

Hvis du fanger en fisk som ikke skal bjerges, aflives og hjemtages men derimod genudsættes, så afkrog så vidt muligt uden berøring og mens fisken er i vandet. På den måde øges chancerne for dens overlevelse.

Vælg et fangstnet med rundt håndtag. Så kan du altid fastgøre det i et par rørholdere, der er monteret på kajakken med rustfrie skruer.


Vægt
Hvis du vil veje fisken inden den fordamper helt væk, skal du gøre det straks efter aflivningen. Og så har du brug for en vægt ved hånden - enten en mekanisk eller en digital.


Målebånd
Fanger du fisk som er tæt på mindstemålet, skal du ha' et målebånd ved hånden. Enten et løst, eller en målestok som er fastgjort på en eller anden måde på fartøjet. Det kunne fx være et gratis målebånd fra et byggevarehus, der bliver tapet på pagajen. Så er målebåndet altid lige ved hånden.


Galge
Kajakfiskeri er forbundet med en vis risiko for fangst. De fleste af os dyrker kajakfiskeri for oplevelsernes skyld, og det kan ikke gøres op i kroner og ører. Lige som med sport - hvor det er sjovt at være med, men sjovere at vinde - er det også sjovere at kajakfiske og få en fangst i galgen. For det er i denne du placerer din fangst, hvad enten den er lille eller stor. Galgen kan være den traditionelle galvaniserede ring, en rustfri stålwire, eller en galge som er integreret i stangholder konsollen. Hvis du alligevel selv skal designe og fremstille en stangholderkonsol til din kajak, så sørg for at integrere en form for galge, enten en rustfri stålwire eller et stykke bøjelig ståltråd.


Skærebræt
Er fangsten et pragteksemplar skal den måske hjem i hel tilstand. Er fangsten derimod hverdagsstørrelser til madlavning, så kan man lige så godt rense fisken på vandet. Så slipper du for både arbejdet og affaldet hjemme i bryggerset eller på køkkenbordet.

Det kan være en fordel at designe og fremstille et skærebræt, som let stuves af vejen og som let tages frem og fastgøres over cockpittet, for efter brug at blive stuvet af vejen igen.


Kniv
En eller to knive er uundværlige ved fiskeri. En lille lommekniv eller en tre-i-en til de små opgaver, og en lille filétkniv til rensning af fisk. Hvis du ikke så tit har brug for filétkniven, kan den stuves af vejen. Hvis du ofte er ramt af fiskelykken, så placer filétkniven oven på dækket, så den er let at komme til.

Når fisken er renset i stykker eller filéter, putter du den i medbragte frostposer, som placeres i galgen.


Kamera
Oplevelserne på søen kan man berette om igen og igen. Men et billede fortæller ofte mere end en god historie. Mange mobiltelefoner har indbygget kamera, og efterhånden også med mulighed for gode resultater. Men er de vandtætte? Nej, desværre. Og det skal elektronik der transporteres og bruges i en kajak være.

Enten skal det medbragte kamera være en vandtæt model, eller også skal det kunne opbevares i en vandtæt emballage. En emballage i form af fx en frostpose som det tage ud af ved brug og puttes tilbage i efter endt brug, eller i en dertil indrettet vandtæt hardcase, som passer til kameraet. Frostpose løsningen har en risiko for ikke at holde vand, og hardcase løsningen fylder ofte meget i kajakken, hvor vil tilstræber at reducere pladsforbrugende genstande.

Der findes dyre undervandskameraer, som helt sikkert vil være det rette valg for den semiprofessionelle og professionelle fotograf, og der findes enkelte kameraer på markedet som er vandtættet overfor blot stænk og sprøjt, og som vil være særdeles velegnede for kajakfiskeren. Både til at tage billeder af kajakken, grejet og en eventuel fangst, og til at fange spændende eller flotte scener i den natur vi færdes i.

 
















Copyright© 2007 & 2008 KAJAKFISKER.dk.
Al indhold (tekst, design, layout og fotos) udgivet på denne webside tilhører KAJAKFISKER.dk, og er beskyttet af loven om ophavsret.

Opleves bedst med IE 6+, 1280x1024